Van leiders wordt vandaag de dag veel gevraagd. Maatschappelijke uitdagingen zijn enorm en prioriteiten strijden om aandacht. Leidinggeven aan een team volstaat niet meer, medewerkers verwachten inspiratie, stimulans en motivatie om zich als mens en daardoor als medewerker te ontwikkelen. Tegelijkertijd functioneert een moderne manager in een omgeving die verwachtingen heeft ten aanzien van te bereiken resultaten. Dat vraagt om navigeren, keuzes bepalen beslissingen nemen en niet zelden veranderen.
Een manager is daarmee niet alleen een mensgerichte en persoonlijk uitgebalanceerde leider, maar ook weet hij/zij met succes omgevingsinvloeden te vertalen naar team functioneren en ook vanuit het team de omgeving te beïnvloeden. Dat vraagt om een breed leiderschapsprofiel met naast mensgerichte competenties ook bedrijfskundige inzichten.
Het belangrijkste doel van dit leiderschapsprogramma bestaat erin de deelnemende leidinggevenden te voorzien van het ‘weten, kunnen en zijn’ dat nodig is om de cruciale leiderschapsrol in het middle management effectief op te pakken. Het is van belang dat zij inhoudelijk en qua vaardigheden niet alleen zelf persoonlijk en bedrijfskundig ‘op dikte’ zijn, maar vooral hun medewerkers kunnen stimuleren het beste uit zichzelf te halen en ze kunnen meenemen in keuzes binnen hun werkomgeving.
De doelgroep voor dit programma bestaat uit leidinggevenden en teamleads uit het ‘middle management’ met ieder voor zich de ambitie om ontwikkelstappen te zetten. Deelnemers functioneren in een leidinggevende rol en kunnen de verworven inzichten gedurende het programma al toepassen in hun werkomgeving.
Het programma vertrekt vanuit de realiteit en de toekomst van de eigen organisatie. We noemen dat ‘action learning’; de deelnemers bereiden per module hun leer- en ontwikkelvraag voor en brengen die tijdens de verschillende sessies ter tafel. Na afloop van iedere module wordt hen gevraagd de verworven inzichten toe te passen en daarop te reflecteren. Bij de start van de opvolgende module wordt er ‘geoogst’ en worden ervaringen uitgewisseld. Aan het einde van hun ‘leiderschapsreis’ presenteren de deelnemers hun reisverslag aan het Directie Team van de eigen organisatie.
Een ‘Leadership Academy’ legt met een programma zoals hier beschreven een stevig fundament onder het leiderschap binnen de eigen organisatie. Op dat fundament moet echter worden doorgebouwd. Enkele maanden na afronding van het initiële programma wordt daartoe voorzien in een eerste intervisie sessie.
Dit leiderschapsprogramma wordt gerealiseerd door ervaren trainers, begeleiders en gastdocenten in nauwe samenwerking met leidinggevende van deelnemers.
Omdat de leerwensen individueel verschillen is er weliswaar een ‘reisprogramma’ als grootst gemene deler, maar is het ook essentieel aandacht te hebben voor iedere individuele deelnemer en zijn of haar vorderingen.
360 graden
Na de kick-off, maar voor aanvang van het programma zetten de deelnemers een 360 graden review uit op basis van een modern leiderschapsprofiel bij wijze van aanvangsmeting.
Intakegesprek en begeleiding
Mede aan de hand van het opgehaalde profiel heeft iedere deelnemer een persoonlijk intakegesprek met de ‘reisleider’. Naast de generieke reis zorgt deze ervoor dat de individuele deelnemers vorderen zonder de groep op te houden. Op basis van waarnemingen en signalen schakelt deze begeleider ook tussen deelnemers en hun eigen leidinggevende.